ΝΕΑΠΟΛΗ-ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ

To "Nεαπολιστας" ειναι ενα blog που αφορα την Νεαπολη της Νικαιας.Οποιαδηποτε καταγγελια και οτιδηποτε αφορα την συνοικια μας μπορειτε
να μας το στειλετε στο mail pahidisp@yahoo.gr για να το δημοσιευσουμε.

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΕΒΑΛΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΑΝ

Μάρκος Καραμανής - Αλέξανδρος Σπαρτίδης-Διομήδης Κομνηνός

Το πρωί του Σαββάτου της 17ης Νοέμβρη, ο Μάρκος Καραμανής και ο Χρήστος Μηλιαράκης κυνηγημένοι από τους στρατιώτες και την Αστυνομία της Χούντας βρίσκουν καταφύγιο σε μια πολυκατοικία της πλατείας Αιγύπτου. Ανεβαίνουν στην ταράτσα και δέχονται πυρά. Ο Καραμανής πέφτει νεκρός.

Τι είχε συμβεί; Ο Μάρκος Καραμανής μαζί με τον αδελφό του Μανώλη ήταν την προηγούμενη τραγική νύχτα στο Πολυτεχνείο, όταν το άρμα μάχης έριξε την πύλη μετατρέποντας το Ίδρυμα και την γύρω περιοχή σε πεδίο μάχης με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Το πρωί της 17ης Νοέμβρη, μαζί με τον ξάδελφό του Χρήστο Μηλιαράκη, ο Μάρκος προσπάθησε να ξαναπάει στο Πολυτεχνείο. Το Ίδρυμα είχε αποκλειστεί όμως από τον στρατό και την αστυνομία, που τους κυνήγησαν. Τα δύο ξαδέλφια κατέφυγαν στην πολυκατοικία της οδού Αιγύπτου 1, στην διασταύρωση της Πατησίων με τη Λεωφόρο Αλεξανδρας, όπου ο θυρωρός ήταν συγγενής τους. Θέλοντας να δουν τι συμβαίνει στην περιοχή, ανέβηκαν στην ταράτσα στον 6ο όροφο. Ήταν άοπλοι και ακίνδυνοι.

Για κακή τους τύχη, στο παλιό κτίριο του ΟΤΕ επί της Πατησίων η Χούντα είχε τοποθετήσει 50 άνδρες του 572ου Τάγματος Πεζικού (διοικητής ο Λοχαγός Αναστάσιος Αναστασίου). Μαζί με αυτούς, εκτελούσε υπηρεσία ο έφεδρος ανθυπολογαγός (ΠΖ) Ιωάννης Λυμπέρης ο οποίος στάλθηκε από τον 951 Λόχο της ΕΣΑ. Ο Λοχαγός ανέθεσε στον Λυμπέρη την ευθύνη του 5ου και της ταράτσας του 6ου ορόφου. Ο Λυμπέρης βρέθηκε στην ταράτσα του κτιρίου του ΟΤΕ μαζί με μερικούς στρατιώτες, την ώρα που ο Καραμανής και ο Μηλιαράκης βγήκαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας απέναντι. Χωρίς ενδοιασμό και παρότι έβλεπε ότι ήταν άοπλοι, ο δόκιμος ανθυπολοχαγός πήρε ένα όπλο M1 από τα χέρια ενός φαντάρου και άρχισε να ρίχνει κατά των δύο νέων.

Το τραγικό γεγονός περιγράφει γλαφυρά στην ένορκη κατάθεσή του ο υπάλληλος του ΟΤΕ, Νίκος Χατζηχριστοφής ο οποίος βρισκόταν στον 10ο όροφο του νέου κτιρίου του Οργανισμού στην 3η Σεπτεμβρίου και ήταν αυτόπτης μάρτυρας:

«Είδα έναν αξιωματικό να προσπαθεί να πάρει από το χέρι ενός φαντάρου που στεκόταν δίπλα του, το όπλο που κρατούσε. Αφού του το άρπαξε, το έστησε στο στηθαίο, σκόπευσε προς την πολυκατοικία που βρίσκεται στη γωνία Πατησίων και Αιγύπτου, και έριξε μια φορά. Στην ταράτσα αυτής της πολυκατοικίας βρίσκονταν δύο παιδιά, που κοίταζαν προς την Πατησίων. Η ταράτσα είχε κάγκελα από ύψος 30 περίπου εκατοστών, πράγμα που επέτρεπε να βλέπουμε τα παιδιά εντελώς καθαρά. Η σφαίρα που έριξε ο αξιωματικός χτύπησε στην πίσω μεριά της ταράτσας, όπως κατάλαβα από τη σκόνη που σήκωσε. Τα παιδιά τρόμαξαν και τραβήχτηκαν χωρίς να ξέρουν από πού τους πυροβολούν. Ο αξιωματικός τους έριξε και πάλι, δεν θυμάμαι αν τους έριξε συνολικά τέσσερις φορές ή τρεις. Τα παιδιά έτρεξαν στη μεσοτοιχία και κοίταζαν προς τα εκεί, τα πυροβόλησε πάλι και αυτά έπεσαν μπρούμυτα δίπλα στο πεζούλι, το οποίο λόγω μικρού ύψους (30 περίπου εκατοστά) τα έκρυβε, αλλά όχι εντελώς. Διέκρινα ότι ο ένας φορούσε κόκκινη μπλούζα. Ακριβώς αυτός προσπάθησε να σηκωθεί και τότε ο αξιωματικός τον πυροβόλησε και φάνηκε ότι τον πέτυχε».

Ο νεαρός με την κόκκινη μπλούζα ήταν ο Μάρκος Καραμανής που ήταν ήδη νεκρός. Ο ξάδελφός του και αυτός τραυματίστηκε στο κεφάλι, αλλά διασώθηκε τρέχοντας προς το κλιμακοστάσιο.

Το δεύτερο θύμα: O 16χρονος Αλέξανδρος Σπαρτίδης

Ο ανθυπολοχαγός Λυμπέρης δεν πτοήθηκε από το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο άοπλους νεαρούς ήταν νεκρός. Είδε στο δρόμο ένα 16χρονο παιδί να περπατάει, έστρεψε το όπλο του και πυροβολησε ξανά. Αυτή τη φορά, σκότωσε τον μαθητή Αλέξανδρο Σπαρτίδη.
Στην κατάθεσή του ο Νίκος Χατζηχριστοφής, περιγράφει και αυτό το γεγονός παρότι δεν ήταν σίγουρος ποιον πέτυχε ο έφεδρος. «Ο αξιωματικός γύρισε προς την οδό Κότσικα, σκόπευσε και πυροβόλησε ξανά. Δεν ξέρω αν πέτυχε κάποιον ή όχι. Είδα όμως να σκοπεύει και να ρίχνει σε μια κοπέλα που βγήκε στην μπαλκονόπορτα. Δεν την πέτυχε και εκείνη βιάστηκε να κλείσει το παράθυρο και να μπει μέσα. Κατόπιν ο ίδιος αξιωματικός άρχισε να ρίχνει με το πιστόλι του προς τον δρόμο, χωρίς να βλέπω ποιους χτυπάει», λέει.

Όμως, το περιστατικό επιβεβαιώνει στην κατάθεσή του και ο Μανώλης Μαρουφίδης, που ήταν υπάλληλος του ΟΤΕ και βρισκόταν στο σημείο. «Ο αξιωματικός αυτός πυροβολούσε οποιονδήποτε τολμούσε να εμφανιστεί στο οπτικό του πεδίο» είπε ο κ.Μαρουφίδης και τόνισε: «Μετά κάθισε και άναψε τσιγάρο. Εκείνη τη στιγμή μπόρεσα να διακρίνω τα διακριτικά του, ήταν δόκιμος αξιωματικός».

Διομήδης Κομνηνός: Ο 17χρονος μαθητής που τα έβαλε με τη χούντα και δολοφονήθηκε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου


Μία μπλούζα αιματοβαμμένη και σκισμένη βρίσκεται ανάμεσα στα εκθέματα των θυμάτων του Πολυτεχνείου, είναι εκείνη που φορούσε ο 17χρονος μαθητής Διομήδης Κομνηνός, ο οποίος έπεσε νεκρός τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973. Ηταν ένα από τα 24 θύματα που οι άνθρωποι της χούντας δολοφόνησαν, ένα από τα πρώτα θύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το βράδυ εκείνης της Παρασκευής εκατοντάδες διαδηλωτές, πολίτες, φοιτητές, μαθητές βρέθηκαν βρίσκονταν εντός και εκτός του προαυλίου του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.

Ανάμεσα τους και ο Κύπριος Διομήδης Κομνηνός, μαθητής λυκείου μέσα στο Πολυτεχνείο, ο οποίος βγήκε από το προαύλιο του ιδρύματος και μαζί με άλλους συνομήλικους του βρέθηκαν στη στη γωνία 3ης Σεπτεμβρίου, Μάρνη και Αβέρωφ. Η ώρα ήταν μεταξύ 21:30 και 21:45 όλοι τους έκαναν τους τραυματιοφορείς, βοηθούσαν τους τραυματίες και προσπαθούσαν να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ώσπου μία σφαίρα καρφώθηκε στην καρδιά του άτυχου Διομήδη Κομνηνού. Ο δολοφόνος του βρισκόταν μόλις 10 μέτρα μακριά. Ηταν ένας από τους άνδρες της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Αμέσως οι υπόλοιποι διαδηλωτές που ήταν μαζί του τον μετέφεραν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΕΕΣ, ωστόσο ήταν αργά. Ο 17χρονος μαθητής Διομήδης Κομνηνός ήταν νεκρός, οι χουντικοί τον είχαν δολοφονήσει εν ψυχρώ γιατί έκανε το λάθος να βοηθήσει τραυματισμένους πολίτες.

Το άψυχο κορμί του μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών, το μετέπειτα Γενικό Κρατικό.

Τραγική ειρωνεία ήταν πως λίγο καιρό πριν του αφαιρέσουν τόσο βίαια, τόσο άδικα και αδίστακτα τη ζωή, ο 17χρονος Διομήδης Κομνηνός είχε περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις του Πολυτεχνείου και μάλιστα με πολύ υψηλή βαθμολογία.

Η σκισμένη μπλούζα του βρίσκεται σε έκθεμα θυμάτων του Πολυτεχνείου και χρησιμοποιήθηκε από τη χήρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Χορτένσια, για να σκουπίσει τα δάκρυά της.

Η κηδεία του νεαρού έγινε σε μία έρημη γωνιά του νεκροταφείου της Αθήνας, παρουσία λίγων συγγενών. Ωστόσο μετά την πτώση της δικτατορίας, στο μνημόσυνο που έγινε για τον άτυχο μαθητή πλήθος κόσμου βρέθηκε εκεί για να τον τιμήσει ως ήρωα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου